
Asociatia BALTA IALOMITEI
Milenii de arheologie, istorie si mediu
Cuvant inainte
Cercetarea şi patrimoniul arheologic, istoric şi de mediu din Balta Ialomiţei, zona comunei Borduşani
Date sintetice
Cercetările complexe, pluridisciplinare, realizate de-a lungul a mai bine de trei decenii în zona Bălţii Ialomiţei, în special pe Popina de la Borduşani, jud. Ialomiţa, prin intermediul a numeroase programe de cercetare naţionale sau internaţionale, au evidenţiat existenţa unui patrimoniu arheologic, istoric şi de mediu excepţional.
Studiile arheologice (conjugate cu cele sedimentologice, palinologice, carpologice, antracologice, arheozoologice, ADN, dar şi cu documentelor cartografice existente), realizate până în prezent, şi la care au participat specialişti din România, Franţa, Anglia, Armenia prin intermediul a numeroase programe de cercetare naţionale şi internaţionale, au permis cunoaşterea aprofundată a zonei dar şi a caracteristicilor locuirilor umane de-a lungul a şapte milenii începând din mileniul V î.e.n. Acestea asigură un nivel al cunoaşterii istoriei zonei de-a lungul a şapte milenii, neegalat până în prezent în ţara noastră.
Rezultatele obţinute au constituit subiectul a peste o sută de studii şi comunicări ştiinţifice prezentate şi publicate la nivel naţional şi internaţional în publicaţii prestigioase. Astfel această zonă a fost inclusă printre cele mai bine studiate şi mai bine cunoscute din ţara noastră.
Valoarea şi calitatea datelor astfel obţinute a permis lărgirea analizei asupra întregii Bălţi a Ialomiţei, pentru teritoriul comunei Borduşani realizându-se, pentru prima dată în România, un studiu – pilot de evaluare a peisajului natural şi a patrimoniului arheologic şi istoric din punctul de vedere al valorilor sale culturale.
Importanţa zonei dar şi valoarea remarcabilă a rezultatelor au atras de-a lungul timpului atenţia şi interesul unor eminenţi specialişti din România, Franţa, Anglia, Germania, Suedia, Elveţia, Bulgaria, Spania, Belgia care au dorit să cunoască personal situl arheologic Popina-Borduşani dar şi zona, respectiv Balta Ialomiţei.
Punerea în operă a acestora a impus rapid, pe plan naţional şi internaţional, concepţia şi mai ales rezultatele, astfel încât câteva sute de studenţi din ţara noastră (provenind din universităţile din Bucureşti, Iaşi, Tîrgovişte, Timişoara, Cluj, Constanţa, Suceava), şi din Franţa, Anglia, S.U.A., Germania şi Hong Kong, au dorit să urmaze stagii de formare profesională la un foarte înalt nivel ştiinţific.
Argumentele unei acţiuni
Cunoaşterea, patrimoniului remarcabil al zonei a definit existenţa unui capital extrem de preţios nu numai pentru cunoaşterea evoluţiei zonei ci şi pentru dezvoltarea durabilă a sa, în primul rând a comunităţilor umane ce locuiesc în prezent aici. Cercetarea efectuată a permis înţelegerea în mult mai mare măsură a modelelor de evoluţie de-a lungul timpului în cadrul relaţiei om – mediu.
Valorizarea sa este extrem de necesară în condiţiile în care cunoaşterea şi aprecierea sa constituie etape obligatorii în vederea continuării a ceea ce s-a făcut până în prezent şi mai ales pentru protejarea sa. Dimensiunile sale nu privesc numai o zonă restrânsă în spaţiu. Evoluţia acestei zone este strâns legată de istoria unui spaţiu ce include întreaga vale a fluviului Dunărea până la ţărmul Mării Negre.
Comunităţile locale, dar nu numai, sunt sau ar trebui să fie, conştiente de existenţa acestor valori patrimoniale constituindu-se astfel în participanţi activi şi abia ulterior în beneficiarii direcţi ai valorizării. Conştientizarea acestora este un proces de durată care trebuie susţinut permanent.
Protecţia patrimoniului, arheologic, istoric şi natural nu poate fi avută în vedere decât în condiţiile în care celelalte două etape, respectiv cunoaşterea şi valorizarea sunt temeinic parcurse.
Cunoaşterea şi valorizarea prin conştientizarea colectivităţilor locale, în primul rând dar nu numai, incluzând aici pe toţi cei ce doresc protecţia mediului şi a patrimoniului arheologic, istoric şi natural, reprezintă etape obligatorii ale protecţiei active şi a valorificării în sensul sprijinirii dezvoltării sustenabile a mediului.
Scopurile şi dimensiunile activităţile propuse
Asociaţia, sprijinindu-se pe cadrul legal xistent în prezent în ţara noastră, îşi propune să sprijine cercetarea, protejarea şi valorizarea patrimoniului arheologic, istoric şi a mediului natural din zona Bălţii Ialomiţei în general şi din zona comunei Borduşani în special, astfel încât acesta să fie cât mai bine cunoscut la nivel naţional şi internaţional.
Ea doreşte să creeze cadrul favorabil acestei iniţiative prin reunirea tuturor celor ce cunosc, apreciază şi iubesc această zonă cu patrimoniul său inestimabil, constituindu-se într-o cât mai serioasă garanţie a protejării şi valorizării sale. Aceasta deoarece numai prin astfel de acţiuni ce presupun implicarea tuturor celor ce cunosc şi apreciază acest patrimoniu de excepţie se pot crea premisele creării şi funcţionării unui cadru instituţionalizat funcţional.
Asociaţia crede că numai astfel se pot crea condiţiile necesare pentru transmiterea lui în viitor.
CU STIMA,
Dragomir Nicolae Popovici
Presedinte